top of page

Vegetația

​

VegetaÅ£ia este săracă, fiind formată predominant din muÈ™chi È™i licheni, ciuperci, arbuÈ™ti semper-viriscenÅ£i (meriÈ™or, afin, salcie pitică) È™i cu frunze căzătoare (mesteacan pitic, arin pitic). Arborii neavând înălÅ£imi prea mari, d.p.d.v. economic ei au importanţă nu atât pentru cherestea, cât pentru producerea celulozei.
 

​

​

Soluri

​

Sunt specifice solurile de tundră. Datorită iernilor lungi È™i foarte friguroase, apa din sol îngheaţă. În aceste condiÅ£ii, alterarea chimică a mineralelor se produce lent È™i duce la formarea unor mari cantităţi de humus brut si turbă.

Solurile de tundră nu au profile simple, ci se compun din straturi subţiri de argilă nisipoasă și humus brut.

Sunt din clasa podzoluri, luturi cenuÈ™ii sau albăstrui. Se înmlăştinează in timpul dezgheÅ£ului Și au ciclu scurt de vegetaÅ£ie, nu pot fi utilizate la cultivarea plantelor, sunt sărace în nutrienÅ£i.

În timpul verii se dezgheaţă pe o grosime de 0,2-1,6 m, stratul de adâncime permanent înghetat (permafrost), menÅ£inând la suprafaţă apele rezultate din topirea gheÅ£ii.

Evaporarea este foarte scăzută, iar infiltrarea apei în sol slabă, apar ăn mod frecvent mlaÈ™tini.

​

​

Fauna

​

Fauna din tundrele antarctice este, de asemenea, săracă. Cuprinde renul, lemingul, vulpea polară, iepurele alb, boul moscat și diferite păsări, ca bufniţa de zăpadă, ciuful de zăpadă etc.

Dintre adaptările specifice ale plantelor şi animalelor amintim: hibernarea animalelor, migrarea sezonieră a păsărilor.

Flora È™i fauna antarctică sunt protejate prin “Tratatul Antarctic".

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page